Commemorem l’11 de setembre de 1714 a Granollers

Ahir vàrem commemorar l’11 de setembre de 1714.

El temps no ens va acompanyar massa, i es va traslladar l’acte de la plaça 11 de Setembre a la Sala Tarafa. Va ser un acte molt emotiu.
L’actor Enric Major va llegir el poema LONG WALK HOME d’en Manuel  Molins, on explicava el procés històric que estem vivint, van haver molts aplaudiments.
La Ivet Nadal va acompanyar l’acte amb les seves cançons.

Aquí teniu les fotografies dels actes

I es va tancar amb aquest manifest:

Per què som avui i aquí?
Perquè ens trobem en un any especial. No en direm històric, perquè potser ja ens cansa. Però si que és un any, una diada… especial.
Som avui i aquí esperant la sentència del judici a l’1d’Octubre. Un judici on hem vist, un cop més, les vergonyes a l’Estat Espanyol. Som aquí per seguir teixint una resposta contundent. Per començar el Tsunami Democràtic que vindrà. Per dir-nos alt i clar: Ho tornarem a fer.
Som avui i aquí, enmig d’un debat, sovint sorollós, entorn de la unitat. I cal reivindicar-la. Sempre. Però cal fer-ho sense caure en dos paranys.
El primer: “Unitat no és uniformitat”. Que som aquí amb la independència com a objectiu però, sobretot, per fer un país sobirà, digne, sostenible, just i acollidor de la diferència. Que ens ajuntem des d’anhels compartits i també des de conviccions diverses. Aquesta és la República que volem.
El segon parany on no hem de caure: “Unitat no és partidisme i tampoc no és antipartits”. Perquè sí, els partits ens representen i ens són útils. Però nosaltres, la gent, no volem tuteles i ens organitzem quan cal. Que tot plegat va començar amb el fracàs de l’Estatut… però sobretot amb les primeres consultes populars, les manifestacions i els actes al carrer. I mai, mai, ens hauríem de demanar carnets ni purismes.
Volem la unitat que vam viure a l’1O on institució i carrer vam superar recels, vam assumir contradiccions i vam defensar urnes i vots. I sobretot, volem que se’ns parli clar: no som ni un ramat a controlar ni tampoc quatre il.luminats que s’hi acaben de posar.
Som avui i aquí perquè aquest any, l’ANC, el CDR, Omnium i la CUP de Granollers, hem decidit fer un acte propi, allunyat de l’institucional. Per mostrar, bàsicament, el rebuig a la ambigüitat, el segrest de la reivindicació, la grisor del protocol i l’intent de censurar el disens.
Aquesta ha de ser una diada per a tots i per a totes… i per això és complicat que avui i ara, poguem estar al costat del 155. No som nosaltres qui nega  victòries electorals, però tampoc callarem davant la falta de compromís. Alhora, ens costa d’entendre que certes associacions i agents de la ciutat no siguin contundents en la defensa dels drets democràtics, civils i polítics.
Som avui i aquí també, per recordar. Per recordar-nos algunes coses fonamentals. No és un mantra que venim de lluny… que davant del desànim hem de recordar a tots els demòcrates i revolucionaris que van lluitar contra el franquisme, que no van callar durant la transició i que porten anys lluitant per tombar l’Estat Espanyol.
Som aquí per TOTES les preses, encausades i exiliades polítiques.
Som avui i aquí, per dir-nos que potser demà serà el millor dia per recordar l’11 de setembre de 1714. Aquesta data, avui i aquí, ens serveix per entendre que la història és més gran que les nostres vides. Que el que fem avui, seguirà demà. I que cada cop som més.
Som avui i aquí perquè aquesta estatua feta a mà, de pedra, és la millor metàfora del que som: un bloc ferm però obert, per omplir-lo de vida.
Per acabar, per dir clar per què som avui i aquí,  només cal llegir el que diu aquesta placa en record de Salvador Casanova i Grané:
“Els problemes nacionals només s’eliminen quan es restableix el regnat de la llibertat i de la justícia. Quan són respectats els drets. Tots els drets individuals i col.lectius”.

Visca la Terra… lliure!

Visca la Terra… lliure!

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s