Com es fabrica una república? 6. No cal fer una Espanya en petit

Trobareu l’article sencer de Vila Web clicant aquí: 6. No cal fer una Espanya en petit.

capcalera-ok-6-3

N’hem extret les següents notes:

“La república catalana no ha de copiar, necessàriament, el funcionament ni els esquemes de l’estat espanyol. Us oferim un seguit d’alternatives sobre com organitzar el govern, les institucions i el territori, que dibuixarien un país ben diferent.”

“Caldria crear un parlament bicameral també a Catalunya després de la independència? La resposta és que no. Molts estats de la Unió Europea tenen parlaments unicamerals, sense necessitat de senat.”

“La concentració de totes les institucions de l’estat en una sola ciutat, com s’ha vist en el cas d’Espanya, acaba essent un problema. En molts països és habitual allò que s’anomena ‘capitalitat difusa’. Consisteix a repartir les institucions pel territori en cerca d’un equilibri per evitar l’aparició de greuges territorials.”

“El debat sobre si un país necessita exèrcit o no és com més va més habitual a tot el món. La immensa majoria dels estats tenen forces armades, normalment de terra, mar i aire. Actualment, només hi ha setze estats sense cap mena d’exèrcit, entre els quals Andorra. En canvi, n’hi ha set més, com ara Islàndia i Panamà, que no tenen un cos militar regular, però o bé tenen acords amb alguns altres països o bé han dotat la policia de capacitats militars per fer algunes operacions.”

“Catalunya té actualment tres llengües oficials: el català, l’espanyol i l’occità. Però la república no necessàriament ha de repetir aquest esquema. En podria tenir una i prou. O dues. O no tenir-ne cap.”

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s