ARTICLE AL 9NOU D’AVUI

ARTICLE INNOVACIÓSi el voleu llegir sencer, el teniu a continuació:

INNOVACIÓ I RECERCA O…

que inventen ellos. Tu decideixes!

Catalunya sempre s’ha considerat una terra on els seus habitants s’han caracteritzat per mirar més enllà i buscar idees innovadores per solucionar els problemes del dia a dia. I això malgrat els pocs recursos naturals i un estat en contra.

Grans inventors com Narcís Monturiol, mai prou reivindicat, músics com Pau Casals o metges com Trueta van revolucionar els camps respectius i són reconeguts a escala mundial per les seves aportacions.

Ara que s’acosta un dels moments més importants de la nostra història, als catalans tot ens posa a prova i hem de treure del sac el màxim d’idees innovadores si volem sortir-nos-en. Així, tal com s’està portant, el procés per arribar a la independència és un gran acte d’innovació. O la llista de Junts pel sí: amb persones de diverses ideologies des de la dreta liberal fins a la socialdemocràcia. I amb milers de candidats simbòlics al darrere dels oficials, que deixarà Europa i el món estupefactes… Es veu que les circumstàncies fan esmolar l’enginy, com diuen a Castella: la necesidad aguza el ingenio.

També en són una bona mostra tots els ens dedicats a la biomedicina, com ICREA, o a la física, com IFAE, ubicats a Barcelona i impulsats per la Generalitat de Catalunya que estan donant uns fruits espectaculars tot i les retallades i la històrica escassa sensibilitat del govern espanyol en aquests àmbits. O molts dels nostres hospitals, cada dia més en l’avantguarda de la investigació mèdica mundial. Tot això podria anar a més si Catalunya disposés dels recursos que genera en lloc de dependre del que li assigna l’estat espanyol.

Si volem desenvolupar tot aquest potencial i incrementar-ne l’abast, no ens podem quedar en un estat la filosofia profunda del qual és el que inventen ellos. No podem haver arribat on som, tot i la manca de recursos, per recular i fer que els nostres joves investigadors hagin de marxar encara més cap a l’estranger si volen portar a terme, amb un mínim de garanties, la carrera professional per a la qual els hem preparat i que ens ha costat tants diners. Aquí i ara ja estan en una situació de precarietat tal que ens hauria de fer vergonya i que no acceptaríem per a cap dels nostres fills: manca de seguretat social, sense dret a l’atur o a la jubilació, sense permisos de baixa per malaltia o per maternitat, sense vacances reconegudes, sous baixos i futur molt incert, una situació que es pot allargar fins i tot anys després d’obtenir el títol de doctor en qualsevol especialitat. O que, per assegurar-se un mínim sou, s’hagin de dedicar a tasques tan o més nobles que les seves, però que poden fer altres persones menys preparades. A aquesta situació ens ha portat la dependència de l’estat espanyol. S’ha de desprecaritzar la funció investigadora. Aquests actius s’han de poder quedar a Catalunya i construir un país florent que sigui l’enveja de tot Europa i de tot el món i que beneficiï totes les nostres empreses, els professionals, les famílies…

A més, l’estat espanyol destina a Catalunya un tant per cent molt baix de les beques per a educació. Els estudiants catalans, que són un 17 % dels d’Espanya, només reben un 8 % de les beques. A Madrid, segons es va publicar, el 58 %. Molts estudiants a Catalunya, amb potencial i amb talent, que podrien ser la font de grans processos innovadors, s’han de quedar sense acabar els estudis perquè no hi ha ajuts que els afavoreixin. Com podrem arribar a l’objectiu de desenvolupar tot l’immens potencial investigador de Catalunya amb aquesta situació? Necessitem una política de beques que permeti que tothom pugui desenvolupar-se en el camp que triï. A dins de l’estat espanyol és clar que això mai no es podrà fer.

No s’hi val, a badar. Si volem construir un país nou, amb recursos per a tothom, igualtat d’oportunitats i justícia social, necessitem foragitar la mentalitat funcionarial de l’estat actual. Caldrà cercar la màxima inventiva, el màxim talent, la màxima creativitat perquè tant les nostres empreses, identificant oportunitats de mercat innovadores, com les universitats, els hospitals, els centres de recerca, els d’administració i gestió del nou país… creïn equip, construeixin xarxa, es posin en contacte amb idees foranes i en desenvolupin de pròpies que facin baixar la taxa d’atur, un gran repte per al qual necessitarem tots aquests valors, i tornin al país l’autoestima que sempre ha merescut.

Tenim al davant l’oportunitat d’aprofitar que som un país gran en idees, creativitat, talent i innovació que, a dins d’Espanya, no podem optimitzar. Només depèn de tu, del vot que introdueixis a l’urna el 27S. Què decidiràs…? Viure i beneficiar-te d’un país a l’avantguarda en recerca, innovació o… deixar que inventen ellos… Tu decideixes…

Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats Granollers. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s