CAMBÓ/COMPANYS: DISCURSOS DE FA 80 ANYS PERÒ DE VIGENT ACTUALITAT

Cartell genèric CAMBÓ COMPANYS

Els discursos de Cambó i Companys sobre els fets del 6 d’octubre de 1934 prenen forma en la veu i interpretació de Carles Martínez i la direcció de Frederic Roda aquest diumenge al Teatre de Ponent a: CAMBÓ/COMPANYS.

Es tracta d’un espectacle d’oratòria parlamentària constituït per dues peces amb molt significat i història. D’una banda, el discurs pronunciat per Cambó al Parlament de la República Espanyola el 13 de desembre del 1934, després dels fets del 6 d’octubre, en què justifica la conducta de la Lliga Catalana en els dies de la sublevació defensant l’Estatut en uns moments en què la seva vigència era pràcticament nul·la. I, d’altra banda, el discurs pronunciat per Lluís Companys al Parlament de Catalunya el 5 de maig del 1936, en el qual mostra els mòbils i la justificació dels fets del 6 d’octubre i defensa el sentit originari de la República i les llibertats de Catalunya.

Cambó/Companys, que es va estrenar per primera vegada l’any 1988, amb un joveníssim Carles Martínez, i que el passat mes de novembre es va reestrenar al Teatre Gaudí de Barcelona amb molt èxit i bona crítica, és la quarta producció de Teatre de Ponent que la sala ofereix aquesta temporada.

El text de l’obra parteix d’un profund treball de recerca i escriptura que va fer Frederic Roda farà quasi 30 anys sobre les transcripcions dels discursos dels dos dirigents. Va anar adaptant-los fins aconseguir dues peces discursives ben lligades, molt significatives i amb una alta càrrega històrica i política, tan aleshores com en l’actualitat.

La representació serà el diumenge 7 de juny a les 19 hores. Les entrades es poden comprar per Internet a www.teatredeponent.com, a les taquilles del Teatre Auditori de dimecres a divendres de 17:30 a 20 hores i a la taquilla del Teatre de Ponent una hora abans de l’inici de l’espectacle.

FITXA ARTÍSTICA
Dramatúrgia i direcció: Frederic Roda Fàbregas
Interpretació: Carles Martínez
Caracterització: Mireia Llunell
Vestuari: Dressart
Escenografia: Tallers d’escenografia Jordi Castells
Disseny d’il·luminació: Marc Martin
Producció: Teatre de Ponent

Durada aproximada: 80 minuts
Espectacle en: castellà i català

SOBRE L’ESPECTACLE
• Vídeo síntesi de l’espectacle: https://www.youtube.com/watch?v=XyQJMQz62ss
• Telenotícies TV3 – Estrena al Teatre Gaudí- Gemma Ruiz: http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/Teatre-politic-CamboCompanys-i-El-President/video/5327811/
• Entrevista a l’actor Carles Martínez i el director Frederic Roda a l’Illa de Robinson (El Punt Avui+ Televisió): http://www.elpuntavui.tv/video.html?view=video&video_id=111563924

“En la pell, la veu i el gest de cadascun dels dos polítics catalans, l’actor té unes actuacions extraordinàries que defugen la via de la pura imitació, per penetrar en l’esperit del personatge enfrontat a un entorn conflictiu concret, a un back ground problemàtic que Carles Martínez ha volgut conèixer a fons per tal de fer-lo traspuar en l’expressió de l’orador i, alhora, traslladar-lo a la ment i al cor trasbalsats de l’espectador.”

Joan-Anton Benach (El Temps)
http://www.eltemps.cat/ca/notices/2014/12/un-impressionant-orador-politic-7309.php

“… un inspirat Carles Martínez, l’intèrpret superlatiu que dóna vida als dos polítics catalans amb força versemblança. El mèrit més remarcable de l’actor no és, però, que sigui creïble — ell mateix ja va interpretar aquests dos papers quan era joveníssim en la primera estrena—, sinó que en aquesta representació fa de mèdium.”

Agustí Colomines i Josep M. Ortiz Arilla (Nacionalitats)
https://nacionalitats.wordpress.com/2014/11/11/cambo-i-companys-amb-els-fets-doctubre-de-1934-com-a-rerefons-per-agusti-colomines-i-josep-m-ortiz-arilla/

SOBRE ELS DISCURSOS REALS DE CAMBÓ/COMPANYS

PRIMERA PART

Discurs de Frances Cambó al Parlament de la República Espanyola a la sessió del dia 13 de desembre de 1934
“El interés del debate comenzó con la intervención del señor Cambó. Usó el líder catalán su clásico procedimiento de arrojar todo lo inútil, todo lo sobrero, y dejar mondo, claro y limpio el tema, y de hablar y discutir luego, y obligar a discutir concretamente lo que importa. El tema, sin embargo, no fue sólo la cuestión debatida en sí, sino también la defensa de la conducta de la Lliga Catalana en la historia del catalanismo en general, y sobre todo en los días de la subversión de octubre, contra las imputaciones que se la han hecho ayer y hoy. La defensa contra el señor Goicoechea, habilísima, aguda y definitiva, fue particularmente, lo mejor del discurso del señor Cambó; y el final, donde defendiendo la libertad catalana, exaltó la necesidad de un ideal hispánico común, llegó a momentos de gran elocuencia”.

La Vanguardia. 14 de desembre de 1934

SEGONA PART

Discurs de Lluís Companys al Parlament de Catalunya a la sessió del 5 de maig de 1936
“Cal no oblidar que la interpel·lació tenia per objecte conèixer els mòbils, la necessitat dels fets del 6 d’octubre. Aquesta finalitat ha quedat plenament satisfeta amb les dues magnífiques intervencions del president de la Generalitat. El senyor Companys ha perfilat amb un calor i amb una precisió extraordinaris la significació política de l’actitud del govern de la Generalitat aquells dies memorables. Calia defensar el sentit originari de la República i defensar les llibertats de Catalunya, amenaçades del poder estant pel govern supeditat a les dretes antirepublicanes i anticatalanes. El gest del govern del 6 d’octubre tenia aquest sentit, i la victòria del 16 de febrer era l’aprovació més eloqüent d’aquella actitud, imposada per les circumstàncies i la fe en la República i en Catalunya”.

La Publicitat. 7 de maig de 1936

SOBRE EL 6 D’OCTUBRE

EL SIS D’OCTUBRE

La causa remota del moviment insurreccional del 6 d’Octubre de 1934 cal cercar-la en la involució conservadora del govern de Madrid, més reticent encara que l’anterior, d’esquerres, al traspàs de serveis al govern autònom català. La Lliga, que havia perdut les eleccions municipals del gener (la coalició d’esquerres va guanyar en 580 municipis, i l’encapçalada per la Lliga, en 442) havia decidit retirar-se del Parlament, el qual, per tant, fàcilment aprovà, per l’abril, la moderada Llei de Contractes de Conreu, llei, però, que gràcies a la Lliga fou declarada inconstitucional pel govern de Madrid. Això causà un profund malestar i l’exacerbació del sentiment separatista de les joventuts d’Estat Català, dirigides per Josep Dencàs i Puigdollers (1900-1966), mentre que per la seva banda les forces obreres -tret de la CNT- s’ajuntaven en l’Aliança Obrera (sorgida del Bloc Obrer i Camperol).

Mentre que, arreu de l’Estat, el PSOE i altres partits es desentenien del govern Lerroux, a Astúries esclatava la revolució proletària i, a Barcelona, s’imposava la vaga general. El dia 6 d’Octubre, a les 8 del vespre, Companys (1882 – 1940) proclamà l’Estat Català dins la República Federal Espanyola. El general Domènec Batet i Mestres, cap militar a Catalunya, en lloc de posar-se a les ordres del govern català va proclamar l’estat de guerra i en tres o quatre indrets de la ciutat tingueren lloc combats entre l’exèrcit i unes improvisades milícies nacionalistes.

A la matinada del 7, vista la manca de suport popular al moviment, Companys ordenà la rendició. En d’altres llocs de Catalunya, la revolta, controlada per l’Aliança Obrera, comportà la crema d’alguns edificis religiosos. Ultra la condemna a cadena perpètua del president i membres de la Generalitat, la repressió governamental significà la pràctica anul·lació de l’Estatut, substituït per un règim d’excepció que es mantingué fins al 1936, amb el triomf del Front Popular.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s