DENÚNCIA CIUTADANA DAVANT LES NACIONS UNIDES, EL PARLAMENT EUROPEU, LA COMISSIÓ EUROPEA, EL CONSELL D’EUROPA I L’OSCE

Manifest per fer més pressió internacional al vet de l’Estat

Càrrecs electes de tots nivells signen avui un document que denuncia la prohibició del PP

Es demana ajut a les institucions mundials

Els ciutadans el podran firmar el 9-N

La primera resposta solemne a la nova suspensió del TC es visualitzarà avui al Parlament de Catalunya. Càrrecs electes de totes les institucions catalanes, de les Corts espanyoles i del Parlament Europeu faran al migdia un acte de denúncia del vet de l’Estat espanyol contra el dret a decidir dels catalans. La denúncia, però, es farà arribar a les institucionals internacionals. Es tracta d’un document que va partir com a proposta d’ICV-EUiA i que finalment s’ha consensuat amb les altres forces polítiques sobiranistes i entitats com l’ANC, Òmnium Cultural, l’ACM o l’AMI.

L’acte d’avui vol ser una denúncia de l’actitud de l’Estat espanyol “davant la voluntat del poble català de decidir el seu futur polític a través d’un referèndum o d’una consulta que sigui homologable internacionalment”. Així, els signants faran arribar el document a les Nacions Europees, el Parlament Europeu, la Comissió Europea, el Consell d’Europa i a l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) perquè “duguin a terme les actuacions necessàries per garantir que el poble català pugui decidir, democràticament, el seu futur polític”. És a dir, el que es pretén és augmentar la pressió a l’executiu de Mariano Rajoy de cara a la comunitat internacional. Que quedi constància que impedeix l’ús del dret a decidir dels catalans i, alhora, fer que aquestes mateixes institucions de primer ordre intercedeixin.

Accessible per a tothom

Divendres, la denúncia es farà extensiva a tots els ajuntaments catalans perquè els seus alcaldes i regidors la puguin signar. I el 9 de novembre tots els ciutadans que vagin a votar en el procés participatiu també podran firmar el document. En paral·lel al dispositiu del 9-N se’n posarà en marxa un altre per facilitar la signatura del document que es presenta avui, tot i que per ara no s’ha concretat com es posarà en marxa aquest dispositiu. Totes les firmes es faran arribar a les institucions internacionals.

Per posar de manifest el vet de Rajoy a qualsevol iniciativa que sorgeixi de Catalunya, el document s’estructura en quatre punts en què bàsicament es recorda com ha anat el procés i com sistemàticament l’Estat ha negat qualsevol mena de diàleg [veure gràfic]. El manifest té dues versions, una de més curta i una de més llarga, que, a banda de reproduir textualment la primera, recorda algunes de les dates més significatives dels darrers anys.

Una situació històrica

Així, en la versió extensa s’hi afirma que el poble català, al llarg de la seva història, ha manifestat i exercit democràticament la voluntat d’autogovernar-se, i que l’autogovern es fonamenta també “en els drets històrics del poble català, en les seves institucions seculars i en la tradició jurídica catalana”. També es fa un repàs a fets transcendents: l’aprovació de l’Estatut, com el TC el va escapular perquè està polititzat, les dues vies catalanes, unes eleccions que han creat un Parlament majoritàriament favorable al dret a decidir o la Declaració de Sobirania, entre d’altres. “L’acumulació de dificultats i de negatives per part de les màximes institucions polítiques i judicials de l’Estat, que refusen constantment totes les propostes des de Catalunya, fa palesa una decidida involució política i democràtica”, conclou el text.

El Punt Avui

Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats institucionals. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s