SETZÈ INFORME DEL CATN: COM ES PASSARÀ DE L’ADMINISTRACIÓ DE L’ESTAT ESPANYOL A LA CATALANA

gordo_homs_pi_sunyer_470_350El setzè informe del CATN dóna resposta a dues qüestions: la successió d’ordenaments i la successió d’Administracions entre l’Estat predecessor i l’Estat successor.

Pel que fa a la primera, l’estudi analitza com s’hauria de fer el trànsit entre el dret espanyol vigent fins al dia de la proclamació de la independència i el nou dret català vigent a partir del moment de la proclamació, sempre garantint la seguretat jurídica, la completesa del nou ordenament i la seva efectivitat.

La fórmula proposada pel CATN és la declaració immediata de la incorporació provisional al nou dret, per remissió, de disposicions procedents d’altres ordenaments i especialment del dret espanyol, amb les modificacions o adaptacions concretes que siguin imprescindibles, i l’establiment d’un programa de treball legislatiu, detallat i precís, adreçat a dissenyar la estratègia i les mesures per anar substituint, amb ordre i sistematicitat, el vell ordenament per un de nou que respongui exclusivament a les necessitats de la nova realitat social i política.

La segona qüestió a què dóna resposta l’informe és la de la substitució de l’Administració espanyola, tant de la central com de la descentralitzada a Catalunya, per una nova Administració exclusivament catalana. També en aquest cas, l’objectiu principal és garantir el “principi de continuïtat dels serveis públics” que es presten als ciutadans. El CATN analitza la substitució des de la perspectiva dels mitjan materials però, sobretot, dels mitjans personals: en definitiva dels funcionaris estatals radicats a Catalunya que podrien incorporar-se a la Administració catalana i, molt especialment, a la subrogació de l’administració del nou estat en el lloc de l’Estat en els molt nombrosos contractes subscrits per l’Estat amb altres Administracions i amb subjectes privats radicats a Catalunya.

D’entrada cal afirmar que, en l’actualitat, en la successió de contractes entre les Administracions s’aplica el principi general de la subrogació automàtica i general de l’Administració successora en els drets i deures de l’Administració predecessora respecte dels drets i obligacions dels contractistes.

Tanmateix, aquesta regla general admet excepcions o modulacions en funció de la enorme casuística que plantegen els molts diversos tipus de contracte (per seu contingut, extensió territorial, grau d’execució al llarg d ela vida del contracte, caràcter públic i privat, etc…) i també en funció de les clàusules particulars de cada contracte.

Per aconseguir una “successió administrativa ordenada i exitosa” en tot allò que afecti terceres persones (personal al servei de l’Administració, contractistes, subjectes privats que exerceixin funcions públiques, ciutadans que tinguin procediments iniciats o drets reconeguts per l’Administració, relacions amb altres Administracions o amb altres ens públics i privats), el CATN proposa la creació d’una comissió paritària.

Aquesta entrada ha esta publicada en Reculls premsa. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s