La Seguretat Social catalana, quinzè informe del CATN

gordo_homs_pi_sunyer_470_350

Aquest informe, el quinzè elaborat pel CATN, aborda una qüestió especialment sensible: el del cobrament de les pensions i altres prestacions de la Seguretat Social. Com diu l’estudi, “des del primer moment” de la seva creació, ha de disposar d’un sistema de Seguretat Social “capaç” de pagar amb tota normalitat les pensions i altres prestacions de la seguretat social a les persones que el dia anterior les percebien, “en les mateixes condicions que fins ara, sigui quin sigui l’escenari en què es desenvolupi el procés d’independència”.

Des d’aquesta perspectiva, l’informe analitza, d’una banda, quina estructura orgànica, de govern i gestió, hauria de tenir la seguretat social catalana que caldria crear, quines funcions hauria de realitzar i com les hauria de portar a terme. I d’altra banda, analitza una qüestió específica però molt rellevant: la de la sostenibilitat econòmica de les pensions i, més concretament, de les pensions de jubilació.

Des del punt de vista orgànic, d’entre les moltes consideracions que fa l’informe destacar la relativa a la necessitat de crear, al més aviat possible, una Agència Catalana de la Seguretat Social, que comptaria amb unes dues-centes oficines, quatre mil treballadors i un pressupost de personal de 130 milions d’euros.

Pel que fa la sostenibilitat de les pensions de jubilació es constata, en primer lloc, que el saldo del sistema de la Seguretat Social a Catalunya ha estat tradicionalment millor que a la resta de l’Estat espanyol. Així, per exemple, a Catalunya la Seguretat Social va tenir sempre superàvit des de 1997 fins a 2008, mentre que a la resta de l’Estat els superàvits s’han produït únicament entre 2003 i 2007. A més, quan hi ha hagut superàvit sempre ha estat superior a Catalunya que a la resta d’Espanya i quan a partir del 2008 s’ha entrat en dèficit –com a conseqüència de la crisi econòmica i l’augment de l’atur– el dèficit sempre ha estat clarament inferior. Concretament, el 2010 el dèficit a Espanya va ser del 25%, mentre que a Catalunya era d’un 8,6%. Per tant, una Seguretat Social Catalana estaria en millors condicions de fer front a les prestacions i en especial a les pensions de jubilació.

En segon lloc, l’informe es pregunta què succeiria si en el moment de proclamar-se la independència persistís l’actual dèficit de la Seguretat Social. L’informe assenyala les dues vies per aportar els recursos necessaris: per una banda, en el cas d’un procés d’independència pactat, en el repartiment d’actius i passius, “una part del fons de reserva s’hauria de traspassar al nou Estat català”. La proporció que correspondria a Catalunya dependrà de la negociació. Seria correcte considerar que s’ha d’atribuir a Catalunya la part del fons de reserva que es va dotar amb els superàvits de la Seguretat Social a Catalunya. Aquesta proporció seria considerable, atès que com hem vist, en els anys d’expansió la Seguretat Social va tenir els majors superàvits a Catalunya.

Per altra banda, en el cas d’un procés d’independència no pactat, o en el cas d’una negociació de repartiment d’actius i passius que s’allargués en el temps, uns anys més enllà de la independència efectiva, el nou Estat català “podria cobrir el dèficit amb els pressupostos ordinaris de la seva hisenda”.

En l’informe del Consell sobre la viabilitat fiscal i financera d’una Catalunya independent es mostra una estimació dels ingressos i les despeses de la hisenda d’una Catalunya independent per al període 2006-2011. Si Catalunya hagués estat independent en aquest període 2006-2011, un cop cobertes les despeses de l’actual Generalitat i les despeses de les competències estatals que haurà d’assumir, hauria disposat d’uns ingressos addicionals anuals d’11.198 milions d’euros de mitjana. Amb aquests ingressos addicionals nets, conclou el CATN, “no hi hauria cap problema per assumir el dèficit de la Seguretat Social mentre la situació de crisi es mantingués”.

Aquesta entrada ha esta publicada en Reculls premsa. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s