“L’abastament d’aigua i energia”, nou informe del CATN

foto_rdp_rm

Un altre dels aspectes analitzats pel CATN és la situació dels sistemes hídric i energètic a Catalunya, així com les mesures a emprendre per “assegurar l‘abastament d‘aigua i energia” i la seva bona gestió en l‘escenari del procés de transició nacional fins a la creació de l‘Estat català independent.

En el seu novè informe, el Consell constata que la propietat de la majoria de les infraestructures energètiques presents a Catalunya pertany a empreses multinacionals i inversors privats que s‘ocupen del cicle complet del seu negoci, garantint la disponibilitat d‘energia, el manteniment, desenvolupament i ampliació de les seves instal·lacions, així com de la gestió més adequada. En qualsevol de les circumstàncies de futur que es prevegin, les esmentades empreses “consideren Catalunya com una part significativa del seu mercat i les mateixes regles del joc empresarial faran que la seva gestió sigui al més eficient i normalitzada possible”.

Atesa la gran liberalització i interconnexió del mercat energètic, el CATN no creu probable un escenari de bel·ligerància amb l‘Estat espanyol o amb les empreses del sector, sinó més aviat una gestió responsable i col·laboradora entre totes les parts.

A més, recorda el document, el Pla de l‘Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020 preveu també l‘entrada en servei de noves línies d‘interconnexió que elevaran significativament la ja bona capacitat d‘intercanvi actual del sistema elèctric català amb els seus sistemes veïns. També considera “l‘aposta per les energies renovables” com “una de les estratègies energètiques prioritàries”, tant les tecnologies d‘ús final tèrmic com les tecnologies per a la producció d‘energia elèctrica. Igualment, el sistema energètic català futur haurà d‘impulsar l‘increment de la valorització energètica dels residus, tant d‘origen renovable com no renovable.

Entre les mesures concretes proposades pel CATN en matèria energètica, destaquen la creació d’un “Ens Regulador del Sistema Energètic Català”, així com de sengles operadors dels sistemes elèctric i gasista, i un Consell de Seguretat Nuclear. Pel que fa al subministrament de gas, el Consell aposta per continuar connectats al sistema gasista peninsular i assegurar la interconnexió de Catalunya amb França. En l’àmbit de l’energia nuclear, l’informe recomana mantenir els processos de conversió i enriquiment d‘urani i la producció dels elements de combustible en les actuals plantes i fàbriques situades fora de Catalunya i analitzar i seleccionar una solució temporal centralitzada per als residus radioactius.

Com a conclusió d’aquest informe, el president del CATN ha subratllat que “tot i que el futur estat català no seria energèticament autosuficient- no ho és cap ha estat pràcticament de la Unió Europea- no tindria dificultats d’abastament renovant els actuals contractes de subministrament amb els actuals operadors energètics”. Sobre l’aigua, Viver i Pi-Sunyer ha destacat que ”l’informe apunta que s’hauria de produir una sequera molt més severa i prolongada que la que vam patir el 2008, per tal que hi haguessin problemes d’ abastament d’aigua”.

El podeu llegir complet a

http://www.ara.cat/politica/aigua9_ARAFIL20140714_0006.pdf

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s