Política monetària (euro), Banc Central i supervisió del sistema financer

foto_rdp_rm

Un altre dels informes que abans d’ahir el Consell Assessor per a la Transició Nacional va entregar al Govern fou el referent a la política monetària titulat “Política monetària (euro), Banc Central i supervisió del sistema financer”.

Política monetària

La política monetària d’un eventual estat català independent centra el vuitè informe del CATN. Una de les principals constatacions de l’estudi és el valor de mantenir-hi “l’euro” com a “moneda d’ús comú”,  fins i tot en el cas que el nou Estat resti fora de l’eurosistema i/o de l’Eurozona. En aquest darrer escenari, s’ha de reiterar la preferència per aconseguir un acord monetari. En el seu defecte, diu l’informe, s’hauria d’optar per l’adopció unilateral de l’euro. Segons ha explicat durant la roda de premsa Viver i Pi-Sunyer, “seria convenient per al nou estat de mantenir l’euro com a moneda única encara que només fos pels costos molt difícilment assumibles que tindria la transició o canvi de moneda”. El president del CATN ha dit que els autors de l’informe són “contundents” pel que fa a què Catalunya podria continuar utilitzant l’euro ja que hi ha ”exemples suficients que no estan a  la Unió Europea i estan utilitzant la moneda única”.

En qualsevol dels escenaris, el CATN considera necessari un nou “Banc Central de Catalunya”, amb les capacitats i competències comunes als bancs centrals, així com una “agència per a la regulació i supervisió de les inversions i el mercat de valors”. Com en el cas del BdC, la nova agència (Autoritat Catalana d’Inversions i Mercats, ACIM) es podria finançar amb costos que en l’actualitat ja assumeix el teixit productiu català en el funcionament de la CNMV.

Un aspecte que té especial rellevància en el període de transició és el de la  “liquiditat” del nou Estat. En aquest sentit, els membres del CATN consideren que els potencials perjudicis derivats d’una manca d’accés als recursos monetaris serien “minimitzats” finalment per la mateixa Unió Europea, atesos els propis interessos empresarials i comercials en joc. Per aquest motiu, l’informe creu raonable pensar que “la UE acabi actuant per evitar un escenari de tipus catastrofista”, en la mesura que aquests perjudicis afectarien ciutadans i empreses que són ja plenament membres de la UE. En qualsevol cas, el CATN  afegeix que els potencials efectes perjudicials només es produirien molt probablement a curt termini.

Finalment, el CATN afirma que és previsible que la mateixa UE acabi afavorint un acord, no només per consistència amb els principis d’integració europea sinó també perquè una estratègia contrària es podria acabar projectant sobre l‟Estat espanyol i el conjunt de l‟economia espanyola, ja que la solvència del seu deute s’afebliria fortament i podria finalment acabar afectant la credibilitat mateixa de la moneda comuna.

Aquí teniu l’enllaç a l’informe complet:

http://www.ara.cat/politica/euro8_ARAFIL20140714_0005.pdf

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s