“La distribució d’actius i passius”, nou informe del CATN

foto_rdp_rmEl Consell Assessor per la Transició Nacional (CATN) va lliurar ahir al Govern quatre nous informes: “La distribució d’actius i passius”; “Política monetària (euro), Banc Central i supervisió del sistema financer”; “L’abastament d’aigua i d’energia”;  i “El procés constituent”, en una reunió al Palau de la Generalitat. Amb aquests ja són deu els informes que el Consell Assessor per a la Transició Nacional ha lliurat a l’executiu català.

El president del CATN, Carles Viver i Pi-Sunyer, acompanyat del conseller de la Presidència, Francesc Homs, va explicar, en roda de premsa, el contingut d’aquests quatre nous informes que se sumen als vuit que ja s’han presentat.

El Consell Assessor per a la Transició Nacional té l’encàrrec del President de la Generalitat i del Govern d’identificar i impulsar les estructures d’Estat i tots els aspectes necessaris per dur a terme la consulta sobre el futur polític de Catalunya.

El conseller de la Presidència va agrair “la feina de contingut” i “d’una precisió que està a l’alçada de les expectatives” que fa el CATN. Per Homs,  el Govern comparteix una “constant en els informes que ens lliura el CATN” i és “aquesta recerca constant i permanent de col·laborar, de dialogar i de sotmetre’ns a la disciplina de la democràcia”. “Aquest és el nostre propòsit i és així com intentem conduir aquest procés en tots els sentits. I des d’aquesta perspectiva, per nosaltres no quedarà”, ha reblat Homs.

El conseller de la Presidència ha assegurat que “entenem que el que han de fer els governs és procurar tirar endavant allò que la ciutadania expressa i que, a més a més, expressa d’una manera clara i meridiana com ho va fer al poble de Catalunya a les darreres eleccions al Parlament de Catalunya”. “Esperem que en aquest terreny, al final el govern de l’Estat espanyol hi sigui sensible, perquè es tracta de ser sensible a allò que democràticament s’ha expressat”, ha conclòs Homs.

La distribució dels béns i dels deutes en cas d’independència

El setè informe del CATN, La distribució d’actius i passius, estudia els aspectes més rellevants de la transmissió dels béns i els deutes d’un estat en cas de secessió d’una part del seu territori. El text analitza els criteris jurídics que es podrien utilitzar i la seva aplicació al cas de Catalunya, tot i que no estableix la quantificació numèrica del valor dels actius i els passius de l’Estat espanyol que podrien ser transmesos a l’Estat català.

Pel que fa a la transmissió del deute públic del govern central, l’informe considera que “l’Estat català no hauria d’assumir el deute territorialitzable contret per l’Estat espanyol per fer obres i inversions fora del territori de Catalunya”. En canvi, en el cas del deute no territorialitzable –aquell destinat a satisfer els serveis comuns a tots els ciutadans espanyols, com per exemple el dels ministeris de Defensa, Afers Exteriors o Justícia– caldrà “negociar prèviament” el criteri de proporcionalitat en el repartiment del deute.

Aquest criteri pot prendre com a base el pes demogràfic del territori escindit sobre el conjunt de l’Estat matriu per no endeutar més uns ciutadans que altres. Així mateix, aquest pes pot ser ponderat pel percentatge del PIB del territori escindit sobre el conjunt o pel percentatge de la despesa i inversions prèvies del govern central al territori secessionat.

En aquest sentit, l’informe assegura que si l’Estat espanyol incompleix els seus compromisos financers i d’inversions amb la Generalitat de Catalunya, l’Estat català estaria “legitimat a exigir la reducció del deute de l’Estat espanyol que hagi d’assumir” en una proporció equivalent.

En el capítol dels béns, l’informe també distingeix entre actius territorialitzables i no territorialitzables. Els primers, és a dir, els que estan situats en el territori escindit, passarien directament a formar part del nou estat. El repartiment dels segons, com ara les reserves del Banc d’Espanya, comptes corrents, títols d’empreses públiques i privades, patrimoni nacional, etc, s’hauria de fer amb el mateix criteri de proporcionalitat que l’acordat en la transmissió del deute públic.

L’informe també es fixa en la transmissió d’arxius i de recursos naturals. Pel que fa als arxius, l’Estat espanyol “hauria de transferir sense contraprestació a l’Estat català tots els arxius que li siguin propis, els que facin referència explícita al seu territori, població o història, i els que siguin necessaris per al bon funcionament de les seves institucions”. Això inclou tota mena de base de dades d’hisenda sobre contribuents, censos electorals, registre civil, registre de penats, arxius hospitalaris, policials, de la Seguretat Social, de trànsit, de fons documentals, arxius històrics…

Pel que fa als recursos naturals, l’informe estableix que “cap de les parts pot reclamar la sobirania en exclusiva dels recursos hidrogràfics i energètics compartits”. Així mateix, segons l’estudi del CATN, l’Estat successor hereta automàticament i sense contraprestacions tots els drets sobre els espais de sobirania marítima, sobre l’espai aeri i sobre l’espai radioelèctric.

L’informe del CATN també analitza el marc jurídic internacional existent en aquesta matèria. En aquest sentit, constata que la major part de les normes vigents són de caràcter dispositiu, és a dir, no són d’obligat compliment i, per tant, en els casos de successió d’Estats predomina la voluntat de les parts.

Així, uns hipotètiques negociacions entre l’Estat espanyol i Catalunya es podrien efectuar, segons identifica l’informe, abans o després de la data efectiva de la secessió. Atesa la previsible dificultat de poder fer el repartiment d’actius i passius abans de la independència, el CATN explora la via de conduir les negociacions posteriors a la independència d’acord amb el Dret Internacional que regula la matèria. A la pràctica, diu l’informe, les negociacions es resolen a diverses bandes entre l’Estat predecessor, l’Estat successor, les autoritats monetàries internacionals (Fons Monetari Internacional, Banc Mundial), la Unió Europea (a través del Banc Central Europeu) i altres organismes que representen els interessos dels creditors.

Aquí teniu l’enllaç a l’informe complet:

http://www.ara.cat/politica/actiuspassius_ARAFIL20140714_0004.pdf

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s