‘Declara’t a Catalunya’: quins passos cal fer?

L’ANC va presentar ahir la nova campanya: una crida a declarar els imposts a l’Agència Tributària de Catalunya

L’ANC va estrenar ahir la campanya Declara’t a Catalunya, que té el propòsit que els ciutadans i empreses de Catalunya informin l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) sobre les seves declaracions fiscals. Representants de l’ANC van anar ahir al matí a l’Oficina de Tributs de Catalunya (al carrer de Mejía Lequerica, 12, de Barcelona), per lliurar-hi la informació fiscal, de manera presencial i telemàtica.

Ho van fer el vice-president de l’ANC, Jaume Marfany, els membres del secretariat Marcel Padrós i Andreu Porta, i els membres de la sectorial d’economistes, Xavier Vidal i David Ros. Segons Marfany, la campanya és una ‘eina més per a col·laborar en la creació de la hisenda pròpia’. Vidal, per la seva banda, va explicar la importància del projecte, que permet que els ciutadans donin informació interessant per a l’ATC. ‘La hisenda pròpia –va dir– és una estructura d’estat absolutament imprescindible i els ciutadans també podem ajudar a reforçar-la. De la mateixa manera que hem estat capaços de sortir al carrer 1.500.000 persones pacíficament, i de fer una cadena humana de 400 quilòmetres, també som els primers que lliurem la nostra informació fiscal abans que ens la demanin.’

Com ‘declarar-se a Catalunya’

L’objectiu de la iniciativa és que el màxim de catalans lliurin una còpia de les declaracions fiscals que fan a l’estat espanyol a l’Agència Tributària de Catalunya. Aquest pas, senzill i sense conseqüències legals, farà que l’ATC compti amb informació pròpia i facilitarà el pas per assumir el 100% de la recaptació quan arribi el moment.

Gràcies al conveni que ha signat l’Agència Tributària amb les diputacions s’ha creat la Xarxa de Tributs de Catalunya que ha permès de passar de les 4 oficines que hi havia originàriament –una per demarcació– a les 83 que hi ha actualment (es poden consultar a http://www.tributs.cat )

El lliurament de la informació fiscal es pot fer de dues maneres:

–Lliurament presencial: un cop localitzada l’oficina més propera hi ha un document autoeditable (pdf) per escriure les dades, se n’imprimeixen dues còpies i es lliuren al registre juntament amb una còpia de la declaració. Al registre segellaran una còpia del full imprès com a comprovant de la presentació.

–Lliurament per internet: per a poder fer la presentació telemàtica cal acreditar-se, per certificat digital, o amb un lector de DNI amb xip, o bé anant a la oficina més propera de la xarxa de tributs amb el DNI i demanant un codi de verificació que servirà durant 48 hores per a fer la presentació.

Per a presentar les declaracions de renda del 2013 hi ha temps fins el desembre del 2014.

L’ANC ofereix a la web de la campanya un apartat amb les preguntes més freqüents, que us adjuntem a continuació:

Què és la campanya ‘Declara’t a Catalunya’?
Consisteix en la presentació a la Generalitat de Catalunya (ATC, Agència Tributaria de Catalunya) de les declaracions que actualment presentem a la Agencia Tributaria espanyola (AEAT), tals com la declaració de renda, del IVA, retencions o societats. Per una banda es realitza la presentació i pagament a la AEAT pels mitjans habituals i posteriorment la presentarem a la Generalitat.

Per a què serveix?
Per mostrar la nostre inequívoca voluntat de declarar els nostres impostos a Catalunya. Ho fem visible i enviem un missatge als nostres representants que estem disposats a aconseguir la nostre sobirania fiscal.

Com puc presentar la meva declaració a la Generalitat?
Aprofitem el conveni entre la Generalitat i les Diputacions que permet presentar tot tipus de documents amb finalitats tributaries a les oficines que les quatre diputacions tenen repartides per tot el territori català. El procediment és molt senzill: emplenarem un formulari de presentació per registre (disposeu de un model annex). El signarem i el presentarem junt amb una còpia de les diferents declaracions de la AEAT.

On puc fer la presentació?
Les còpies de les declaracions s’hauran de presentar en paper al registre de les diferents Oficines Liquidadores d’acord amb el llistat que trobaràs a la nostre web o a la de tributs.cat.

–­Quan he de fer aquesta presentació?
A diferència de la presentació oficial no existeixen uns terminis oficials. Recomanem presentar-la durant els 7 dies posteriors a la seva presentació a la AEAT.

Quines declaracions puc presentar?
En principi totes les declaracions que es presenten a la AEAT. Així i a tall d’exemple:

-Declaració de renda (model 100).
-Pagaments a compte IRPF (130-131)
-Retencions (111-115-123)
-IVA (303)
-Impost de societats (200, 202, )
-Impostos especials

No recomanem la presentació de resums anuals o declaracions informatives que puguin contenir dades de terceres persones físiques (190-180-347). Pot entrar en conflicte amb la llei de protecció de dades (LOPD).

Qui pot fer la presentació?
Poden presentar la declaració, des dels contribuents per renda, els autònoms, societats, Pimes; així com altres col·lectius com fundacions, administracions, etc. Les declaracions poden presentar-se personalment o a través del seu gestor o assessor. També podem fer la presentació per correu administratiu.

Que en farà la Generalitat de la meva declaració?
Es tracta d’una presentació a un registre públic i per tant la ATC pot fer ús de tots els documents presentats en base a les competències atribuïdes a la Generalitat.

La Generalitat pot inspeccionar la meva declaració?
La ATC no té capacitat inspectora sobre aquests tributs, atribució que correspon en exclusiva a la AEAT.

Puc rebre conseqüències per part de la AEAT?
En cap cas. Aquest sistema compleix estrictament la legalitat vigent al realitzar la presentació i pagament a la AEAT. A més, la AEAT no controla a qui dones còpia de les teves declaracions.

Com he d’emplenar el formulari?
Pots omplir i imprimir el formulari. Emplenes les teves dades personals i indiques quines còpies de declaracions adjuntes, així com el període o exercici al que corresponen. Signa-la i fes-ne una còpia. Amb el formulari i la seva còpia i la fotocòpia de les declaracions, lliura-les a la teva oficina més propera.

Aquesta campanya és compatible amb la de sobirania fiscal de l’any passat?
Totalment. La campanya de Sobirania Fiscal és compatible amb Declara’t. Amb ambdues campanyes aconseguim el mateix  objectiu, fer arribar les declaracions fiscals a la nostra Administració. Declara’t facilita els tràmits, al haver de presentar només les còpies, i com diem al punt 10 és innocu.

Puc presentar el resum anual de retencions o la declaració d’operacions amb tercers?
No és recomanable. Aquestes declaracions (models 190, 180, 347) contenen dades de terceres persones físiques, i la llei n’estableix una especial protecció.

–El meu gestor pot presentar la declaració en nom meu?
Sí, cal però autoritzar-lo a fer-ho mitjançant el document que trobaràs a la web.

Es pot presentar per correu?
La manera de presentar un document a l’Administració és per Correu Administratiu. Prepara el formulari i la seva còpia, junt amb la còpia de les declaracions. En un sobre obert escrius la següent adreça: Agència Tributària de Catalunya (C/ Fontanella, 6-808010 – Barcelona). Ves a la teva oficina de correus, i els indiques que vols remetre-ho per Correu Administratiu. Et segellaran la teva còpia del formulari, i introduir la resta dins del sobre que un cop tancat es remetrà a la ATC.

I la sobirania fiscal?
S’entén com a Sobirania Fiscal l’acció no tant sols de presentar la documentació a l’Agencia Tributària de Catalunya, si no també fer-hi el pagament.Si us interessa aquest procediment podeu consultar-ho a la pàgina de Catalunya Diu Prou. L’Assemblea Nacional Catalana recolza la sobirania fiscal i a la campanya Catalunya Diu Prou, però no hi col·labora activament ja que actualment es centra en la campanya Declara’t i no disposa de l’Àrea corresponent per a aquesta acció. Per això, en els cas de les persones físiques o jurídiques que s’afegeixin a realitzar la sobirania fiscal, no podrem donar-li cap tipus de suport i derivem tot l’assessorament a la plataforma Catalunya Diu Prou.

Aquesta entrada ha esta publicada en Reculls premsa. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s